Dropbox právě oznámil zásadní redesign, který si zamilujete, dokud nezjistíte, že má fatální chybu

Dropbox je jedním z mých oblíbených nástrojů. Ve skutečnosti jsem se netajil tím, že si myslím, že je to jeden z nejlepších nástrojů pro zvýšení produktivity jak na počítači, tak na mobilních zařízeních. Používám ji každý den a velmi mi usnadňuje život.

Takže si dokážete představit, jak jsem byl nadšený, že právě oznámili zásadní změnu designu spolu se zcela novou aplikací pro stolní počítače. Pak jsem ji vyzkoušel a uvědomil si, že to bude jeden z těch případů, kdy se pro něco tak nadchnete, abyste zjistili, že je to příliš dobré, než aby to byla pravda. V tomto případě se ďábel skrývá v detailech – respektive v jednom detailu.

To proto, že nejlepší nová funkce Dropboxu má fatální chybu.

Nejprve aktualizace.

Stručná verze je následující: Dropbox se chce stát centrem vašeho úsilí o týmovou spolupráci tím, že do Dropboxu přenese cloudové nástroje pro produktivitu, které již používáte.

Například nyní zpřístupňuje integraci s Dokumenty Google pro všechny, takže můžete vytvářet a upravovat dokumenty, tabulky a prezentace s diapozitivy přímo ze služby Dropbox.

To je velká věc pro všechny, kteří musí mít možnost spolupracovat na souborech se spoluhráči pomocí Dokumentů Google, ale nechtějí mít své informace uzamčené na Disku.

Aplikace se také integruje se službou Slack, což umožňuje spouštět zprávy, sdílet soubory a dokonce sledovat aktivitu sdílení z desktopové aplikace Dropbox.

Dokonce můžete přímo ze služby Dropbox spouštět schůzky v aplikaci Zoom a snadno sdílet soubory ze služby Dropbox při videokonferencích.

Desktopová aplikace je krásná. To se může zdát jako poměrně triviální poznámka. Fajn, ale pokud s nimi opravdu hodláte strávit tolik času, kolik Dropbox chce, ať jsou intuitivní a, no, ať vás z jejich prohlížení nebolí hlava. Nastavení bylo dokonce kvintesencí Dropboxu. Přihlásil jsem se a doslova se mi to jen ukázalo a zeptalo se mě, jestli jsem připraven začít – což vyžadovalo jen jedno kliknutí.

Zde je problém. Je to velká chyba.

Dnes jsem zkoušel nové funkce a všechny se mi líbí. Tedy až na jednu výjimku. Chcete-li používat integraci s Dokumenty Google, musíte vypnout ochranu prohlížeče proti sledování mezi stránkami (cross-site tracking). Jedná se o soubory cookie, které webové stránky používají k odesílání informací o vás z jedné stránky na druhou a ke sledování toho, co děláte, když stránku opustíte.

Pokud jste například na Amazonu a pak navštívíte Facebook, díky sledování napříč stránkami se vám zobrazí reklama na to, co jste nakupovali. Prohlížeče jako Safari, Brave a Firefox tento typ sledování ve výchozím nastavení vypínají, aby lépe chránily vaše soukromí.

Ale Dokumenty Google nemůžete používat se službou Dropbox, aniž byste povolili sledování mezi stránkami. Abych byl spravedlivý, je to spíš problém Googlu než Dropboxu a chápu to. Dropbox musí být schopen posílat informace tam a zpět s Dokumenty Google. To je rozumné, až na to, že neexistuje způsob, jak to povolit pouze pro tuto integraci.

To znamená, že musíte povolit globální sledování napříč stránkami. Pro všechny weby. Všichni. Dokonce i těm, kterým byste raději nedali možnost sledovat vás po internetu.

Dropbox, najděte prosím jiný způsob.

Přátelé, to je problém. Nejsem softwarový inženýr, takže netuším, co je potřeba k vytvoření takové věci. Vím však, že moderní prohlížeče (kromě Chrome) urazily dlouhou cestu, pokud jde o usnadnění kontroly nad tím, co se děje s vašimi osobními údaji.

Nyní také pomáhají blokovat sledování, které informace o tom, co děláte online, vkládá do rozsáhlých databází určených k zobrazování cílených reklam, které doufají, že zpeněží vaše soukromí.

Tato jediná funkce vyžaduje, abyste to všechno v podstatě porazili.

Mluvčí Dropboxu mi na můj dotaz k této problematice poskytl následující vyjádření: „Bohužel mnoho prohlížečů nenabízí možnost povolit sledování napříč stránkami pouze pro konkrétní integraci. V takovém případě uživatelé nemohou udělit povolení ke konkrétním integracím mezi stránkami. Buď všechno, nebo nic a my souhlasíme, že by měla existovat podrobnější oprávnění pro uživatele. Za zmínku stojí, že prohlížeče Firefox a Chrome umožňují při povolení sledování mezi stránkami zařadit konkrétní weby na bílou listinu. Alternativou by bylo použití naší nové funkce zkratek pro vytvoření odkazů na vaše dokumenty, tabulky a prezentace Google v rámci Disku Google. Zkratky nezahrnují sledování napříč stránkami.“

Budete se muset rozhodnout, zda vám a vaší firmě stojí za to využít jednu z nejočekávanějších nových aktualizací produktivity na úkor vašich osobních údajů.

Což se bohužel stává až příliš běžným způsobem života. I když se mi tato aktualizace líbí, nejsem si jistý, jestli za tu cenu opravdu stojí.

Poznámka: Tento sloupek byl aktualizován o odpověď společnosti Dropbox.